Member ICCPS, North-American Branch, 1 jan 2013

http://youtu.be/NBHAyPhrvy0

Op vrijdagmorgen vanaf sep 2018 is er weer een nieuwe sumi e workshop! Van 10-12.00 uur in het Atelier, Alendorperweg 10a, Vleuten

http://honck.nl/c/2833/sumi-e-inktschilderen/http://honck.nl/c/2833/sumi-e-inktschilderen

Chinese schilderkunst en Sumi-e (wat inktschilderen betekent) ligt dicht tegen het tekenen aan.
Er wordt voornamelijk inkt gebruikt, je kunt krachtige lijnen met je eigen handschrift maken.  De tekening moet eigenlijk in één keer af zijn: "in één adem". Je kunt een leven lang met Sumi e bezig zijn, maar "resultaat" komt op het meest onverwachte moment: als je daar juist niet mee bezig bent. Je moet proberen altijd weer met een frisse "beginnersblik" aan het werk te gaan. Het resultaat komt niet door te veel controle, maar juist door te zien wat er spontaan op het papier gebeurt en daar op te reageren.

Er is wel verschil tussen Sumi-e en chinees inktschilderen, maar de oorsprong is hetzelfde. Bij chinees inktschilderen wordt meer kleur (waterverf) gebruikt. Sumi-e is alleen inkt en een rode stempel.Less is more..

De compositie bij deze Oosterse manier van schilderen is net even anders, het hoeft niet helemaal "vol",  de leegte kan ook mooi zijn. Meestal blijft één hoek zelfs helemaal leeg. Er wordt geschilderd op dun bamboe of rijstpapier, de inkt vloeit alle kanten uit. Je schildert met bamboe penselen. Om het af te maken gebruik je een of meer rode stempels, die je naam of iets anders in Chinese karakters uitbeeldt.

Ik schilder voornamelijk bomen, dieren en bloemen.

Bomen, zoals knotwilgen en Leidelindes zijn een nieuwe inspiratiebron voor me. Er zijn allerlei figuren te zien in knotwilgen.

Met de zwarte inkt kun je heel vrij deze bomen schilderen en je eigen fantasie  de ruimte geven.

Wil je zelf een workshop met een paar vrienden/familie/werk? Plan zo'n uitje op een ochtend of middag naar keuze: neem contact op via m.art@planet.nl, en wandel na afloop eens door het park (met restaurant)